Πρώτη Ανακοίνωση Διαδικτυακής Διημερίδας: «Ο Μύθος της Οικογένειας»

8-9 Απριλίου 2022

Η διημερίδα της 8ης και 9ης Απριλίου 2022 έχει ως κεντρικό της σημείο αναφοράς έναν «μύθο». Ο μύθος αυτός χρονολογείται από την εποχή έναρξης της ύπαρξης του «Οιδιπόδειου Συμπλέγματος» και βασικά αποτελεί την εμφανή έκφραση του. Όπως κάθε μύθος έτσι κι’ αυτός διαφοροποιείται και προσαρμόζεται ως προς τις λεπτομέρειες του αλλά ο πυρήνας του ουδέποτε αλλάζει. Κατ’ ουσία αναφέρεται στην «απώθηση» ή, ακόμη και στην απεμπόληση του σεξουαλικού «ενστίκτου» μέσα από την δημιουργία μιας κοινωνικής δομής – την «οικογένεια» – που υποστηρίζει ότι η «συνουσία» και η «αιμομιξία» μεταξύ ατόμων προερχομένων από τους κοντινούς κλάδους του κληρονομικού δένδρου ποτέ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται. Συνεπώς, η οικογένεια είναι μία κατά βάση αποσεξουαλικοποιημένη ομαδοποίηση ατόμων και η κοινωνία που την αποδέχεται υπό την αιγίδα του «πολιτισμού» είναι ικανοποιημένη μ’ αυτό.

Παρά τ’ αυτά αποτελεί μεγάλο δίλημμα κατά πόσον το ένστικτο ως η μοναδική πηγή ζωής θα ήταν ποτέ δυνατόν να απωθηθεί επαρκώς και πολύ περισσότερο να εξαφανιστεί. Διότι έχει βρει πολλές διεξόδους έκφρασης: το ένστικτο μπορεί να μην εκφράζεται αμιγώς σωματικά εντός της οικογένειας, αλλά τα άτομα μιας οικογένειας βρίσκονται σε διαρκή συνουσιακή συνεύρεση μεταξύ τους εννοιολογικά, συναισθηματικά και λεκτικά. Υπ’ αυτό το πρίσμα η «Οικογένεια» είναι μία άκρως σεξουαλική δομή και η ευγενής, αθώα και ήρεμη υπόστασή της αποτελούν «Μύθο».

Η εξέλιξη της ψυχανάλυσης ως θεραπευτική των ψυχικών παθήσεων προσανατολίζεται στο να επανακαθορίσει τα ποιοτικά όρια που η δημιουργία εννοιών και συναισθημάτων μπορεί να υποκαταστήσει την πρωτογενή σωματική απώθηση του ενστίκτου. Θα λέγαμε ότι οι ψυχικές παθήσεις σχετίζονται απόλυτα με την άτακτη εξάπλωση και χρονιότητα ανεπεξέργαστων συναισθημάτων και εννοιών εντός του οικογενειακού χώρου (κατ’ επέκταση του «κοινωνικού») με αποτέλεσμα ο α-σεξουαλικός μύθος της οικογένειας να χάνει την ασυνείδητη δύναμη του και πέραν ενός σημείου να δρα ανεξέλεγκτα.

Στη διημερίδα θα παρουσιαστεί κλινικό υλικό που θα αναδεικνύει την δράση της ψυχανάλυσης στις ασυνείδητες διεργασίες που επαναφέρουν χρόνιες απωθητικές λειτουργίες σε πλήρως λειτουργικό επίπεδο μέσα από μία αυθόρμητη και ανακουφιστική έκφραση του ασυνειδήτου να αποκαταστήσει ένα «μύθο» εκεί όπου χρειάζεται.

Μετά από κάθε παρουσίαση θα δοθεί χρόνος για συζήτηση επί θεωρητικών και κλινικών ερωτήσεων, καθώς και περί των σύγχρονων ψυχαναλυτικών τάσεων.

Ομιλητές (αλφαβητικά)Τίτλοι ομιλιών
Βαρτζόπουλος Ιωάννης(Αναμένεται)
Γυπαράκη ΕυτυχίαΕπιθετικότητα (ασυνείδητη) και οικογένεια
Δερβίση ΕλένηΑπό την οικογένεια στην ανεξαρτησία
Δετζώρτζης ΑνδρέαςΜια πολύ καλή οικογένεια
Δημόπουλος ΒασίληςΑμφισεξουαλικότητα
Μαούτσος ΒασίλειοςΧρειάζεται σε κάτι η οικογένεια?
Οικονομοπούλου ΛυγερήΤα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικογενείας μιας εξαρτημένης από ουσίες ασθενούς
Σαββόπουλος Σάββας (Αναμένεται)
Σιδέρης ΝίκοςΟικογενειακό σύστημα και μερικές ενορμήσεις
Σταυριανού-Χαλίδα ΞανθήΗ πολυμορφία των οιδιποδειακών διαδρομών στον οικογενειακό αστερισμό
Τσιλιβίγκου ΜαρίαΝαρκισσιστικός πόνος μέσα στην οικογένεια
Τσώλης Κων/νοςΗ εμπλοκή της οικογένειας στην εξέλιξη του εφήβου