Συνέδριο

Ψυχανάλυση και Τεχνολογία

19 και 20 Οκτωβρίου 2024

Freud and Technology

Γενικές Πληροφορίες

Ψυχανάλυση και Τεχνολογία

19 και 20 Οκτωβρίου 2024
Με φυσική παρουσία στο Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ, Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 10, Αθήνα 10557
Eπαγγελματίες και φοιτητές υγείας, ψυχικής υγείας και κοινωνιολογίας.
Το κόστος συμμετοχής θα ανακοινωθεί σύντομα.

Kαταβολή κόστους συμμετοχής

Τραπεζική κατάθεση σε Τράπεζα Πειραιώς.
IBAN: GR65 0172 0540 0050 5410 8828 782
(Απαιτείται η αποστολή του αποδεικτικού κατάθεσης με email.)


Αίτηση συμμετοχής

    Το Ινστιτούτο Κλασικής Ψυχανάλυσης διοργανώνει Συνέδριο στις 19 και 20 Οκτωβρίου με τίτλο “Ψυχανάλυση και Τεχνολογία”. Η θεματολογία του Συνεδρίου κινείται γύρω από την εντύπωση που διακινείται τελευταία στον ψυχαναλυτικό κόσμο ότι με την είσοδο της Τεχνολογίας στην Ψυχανάλυση πολλά πράγματα άλλαξαν. Αυτή η τόσο δυναμική εμφάνιση της Τεχνολογίας στο χώρο μας με την ευκαιρία της πανδημίας του Covid-19 που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα πρόσφατα έχει μία μακρύτερη και πολύ πιο ενδιαφέρουσα ιστορία που δεν θα πρέπει να ξεχαστεί ούτε να διαιωνιστεί ασαφώς ένας μύθος και μία αμφιθυμία γύρω από την διαθεσιμότητα της σύγχρονης ψυχανάλυσης ως ο πυλώνας ψυχολογικής συμπόρευσης.

    Η κατεύθυνση του Ενστίκτου

    Αν θέλουμε να συνάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τα συμβαίνοντα στον παρόντα χρόνο στο χώρο της ψυχανάλυσης, για τις επιπλέον σημαντικές εξελίξεις που σίγουρα πρόκειται συντόμως να συμβούν στα παράγωγά της και στο νόημα των ασυνείδητων παραμέτρων που τα καθορίζουν οφείλουμε πάντοτε να κοιτάμε το παρελθόν. Τότε θα διαπιστώσουμε ότι εν προκειμένω η συζητούμενη τεχνολογική εμπλοκή έχει προϊστορία και μάλιστα ότι αυτό δεν μας εντυπωσιάζει δοθέντος ότι η περιρέουσα την ψυχανάλυση ατμόσφαιρα ποτέ δεν έχει υπάρξει στατική. Ασυνείδητες τάσεις διαφοροποίησής της πάντοτε ήταν στο προσκήνιο εκ μέρους των ψυχαναλυτών και πάντα θα είναι παρούσες ως περιφερειακές δυνάμεις μιας θεωρητικά και πρακτικά πυρηνικής πορείας που γεννιέται εξ ενός αδιαπραγμάτευτου ασυνείδητου που μονίμως θα κατευθύνεται προς την εκπλήρωση των δικών του αναγκών προκαλώντας αυτό που αποκαλούμε «ψυχαναλυτικές σχολές σκέψης». Οι διαφοροποιήσεις επί της πορείας του ασυνειδήτου συνιστούν προσπάθειες για μία ανά περίπτωση έως και βίαιη αλλαγή της κατεύθυνσης του ενστίκτου την οποία η φροϋδική ψυχανάλυση παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και την ανακατευθύνει διορθωτικά και ήρεμα.

    Το Πλαίσιο στην Ψυχανάλυση

    Αυτή ακριβώς η διαδικασία είναι ο λόγος του παρόντος Συνεδρίου. Κατά βάση θα ασχοληθεί με ένα ζήτημα που βρίσκεται στον πυρήνα της Ψυχαναλυτικής σύλληψης και μάλιστα έχει προϋπάρξει του σχηματισμού ακόμη και αυτών των ίδιων των ψυχαναλυτικών Σχολών και συνεπώς της διαίρεσης της Ψυχανάλυσης πέραν της Κλασικής της μορφής σε Αντικειμενότροπη, Εγωτική, Ανεξάρτητη και τόσες άλλες υποκατηγορίες. Βασικά θα ασχοληθούμε με το υφέρπον ζήτημα των προτεινόμενων αλλαγών επί του «Πλαισίου» στη ψυχανάλυση που προβάλλονται ως οφειλόμενες στην «Τεχνολογία».

    Θα ασχοληθούμε με ένα μάλλον πολύπλοκο ζήτημα. Φαινομενικά είναι εύκολο, έχει μάλιστα υπάρξει μάλλον περιορισμένου ενδιαφέροντος για συστηματική ψυχαναλυτική συζήτηση και για πολλούς «Πλαίσιο» και «Τεχνολογία» είναι αυτονόητες έννοιες παρά το γεγονός ότι ο Sigmund Freud είχε εξ αρχής επισημάνει τις δυσκολίες τους είτε αυτές εκφράζονταν ως εκφάνσεις «Πολιτισμού» είτε ως τιθάσευση των φαντασιακών μηνυμάτων του «Ονείρου». Το θέμα μας είναι τόσο ενδιαφέρον που αρκεί και μόνον να τονίσουμε ότι στη πορεία του Συνεδρίου και με αφορμή τις τεχνολογικές εξελίξεις των καιρών μας θα δούμε να οδηγούμαστε σε συζήτηση περί ζητημάτων αντίληψης του «χρόνου», της ουσιαστικής δράσης της «συνουσίας» καθώς και του μηνύματος που εκπέμπει η κλινική κατάσταση της «μεθοριακότητας» και λοιπές έννοιες που εκ πρώτης όψεως φαίνονται άσχετες προς τον τίτλο του Συνεδρίου.

    Η Ψυχανάλυση της Σαΐτας

    Υπό μορφή Εισαγωγής ας δώσουμε ένα περίγραμμα του τι έχει συμβεί στην ψυχανάλυση των τελευταίων 40 ετών έτσι ώστε να πάρουμε μία γεύση πως κάτι το φαινομενικά απλό και πρακτικό κατά την ψυχαναλυτική επεξεργασία του μας έχει οδηγήσει σε απίθανα θεωρητικά και κλινικά ερωτήματα που άπτονται του βαθέως ασυνειδήτου: Ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό ότι το 1987 μετά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαπραγματεύσεις ωρίμασε τελικά το κίνημα των υποστηρικτών της «ψυχανάλυσης της σαΐτας» (shuttle psychoanalysis) σκοπός της οποίας ήταν η μετάδοση της ψυχανάλυσης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    Ως σχήμα λόγου που δεν απέχει πολύ της πραγματικότητας θα έλεγα ότι κατ’ εκείνη την εποχή τα Σαββατοκύριακα επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες οι τεχνολογικά απίθανα εξελισσόμενες Ευρωπαϊκές αερογραμμές ήταν γεμάτες με ψυχαναλυτές που πηγαινοέρχονταν μεταξύ κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ως «σαϊτες» με σκοπό να κάνουν μαζικές ψυχαναλυτικές εκπαιδεύσεις σ’ αυτές τις χώρες που η «ψυχανάλυση» είχε από παλιά απαγορευτεί και τώρα ενθουσιωδώς ξανά εμφανιζόταν. Όμως, κατ’ εκείνες τις δεκαετίες δεν ήταν μόνο τα υπέροχα airbus αεροπλάνα που ήσαν υπερπλήρη με ψυχαναλυτές. Τηλεφωνικές γραμμές ανά τον κόσμο μπλοκάρονταν από φόρτο διατλαντικών ψυχαναλυτικών εποπτειών όλη την ώρα καθώς οι τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών βελτιώνονταν αντιστοίχως μέρα-με-τη-μέρα ακριβώς όπως συμβαίνει σήμερα με τις προόδους στο «internet» που καθοριστικά εξυπηρετεί την «remote analysis» και το «remote supervision».

    Πολλά έχουν γραφτεί για τα ψυχαναλυτικά Ινστιτούτα που δημιουργήθηκαν εκείνες τις δεκαετίες και πολλά δεν έχουν γραφεί έτσι ώστε να διατηρηθεί η ψυχαναλυτική κοινότητα κατά το δυνατόν ενωμένη αφού για πολλούς αυτό που συνέβαινε καταστρατηγούσε την έννοια του «ψυχαναλυτικού πλαισίου» και ενίσχυε ασύμμετρα και εξ ανάγκης βασικές ψυχαναλυτικές θέσεις με το εκλογικευτικά δικαιολογητικό επιχείρημα ότι η «σύγχρονη τεχνολογία» επέτρεπε και πάλι αυτή την εξέλιξη.

    Η Ψυχανάλυση στην εποχή της Τεχνολογίας

    Όπως ήταν αναμενόμενο με την πάροδο των ετών σιγά-σιγά και ανεπαίσθητα η κουλτούρα της «ψυχανάλυσης της σαΐτας» επεκτάθηκε με την γνωστή μας γενικευμένη χαλάρωση του «πλαισίου» πάντοτε μυστικά και πάντοτε με την κάλυψη των ευκολιών που παρέχει η Τεχνολογία των τελευταίων δεκαετιών και η δημιουργία των συνοδών θεωρητικών θέσεων που αψηφώντας τον ρόλο της «φαντασίωσης» πέριξ του πλαισίου μετέτρεπαν την ψυχανάλυση σε ποικίλες μορφές ψυχοθεραπείας. Συνεπώς, αν σήμερα συμβαίνει το ίδιο επ’ ευκαιρία της Covid-19 δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζει. Ας λάβουμε μάλιστα υπ’ όψιν ότι όπως θα συζητηθεί κατά την διάρκεια του Συνεδρίου είμαστε πλέον έτοιμοι να εισάγουμε προς ψυχαναλυτική διευκόλυνση στη συνεδρία με τον ασθενή την επερχόμενη «Τεχνητή Νοημοσύνη» που σίγουρα θα αντικαταστήσει εν μέρει ακόμη και την «ανάλυση εξ αποστάσεως».

    Πράγματι, σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι «εξ ανάγκης» η Τεχνολογία έχει πλέον εισέλθει πλήρως στη ψυχανάλυση καταστρατηγώντας ότι γνωρίζουμε περί πλαισίου, φαντασίωσης και οιδιπόδειας εμπλοκής που δημιουργείται εκ της κοντινότητας αναλυτή/αναλυομένου. Για πολλούς αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων δεν συνιστά ψυχανάλυση. Λέγεται ότι η απόσταση αναλυτή/αναλυομένου που καλύπτεται από την προσομοιωτική δύναμη μιας τεχνολογικής κοντινότητας εξ αιτίας των δυνατοτήτων που εκπορεύεται εκ της τελειότητας που προσφέρει η επιστημονική εξέλιξη ενδέχεται να καταστρέφει την «φαντασίωση». Ισχύει κάτι τέτοιο? Αυτό και άλλα συναφή και άκρως σημαντικά θέματα που έχει χρονίσει η κατανόησή τους καλούμαστε να διαπραγματευτούμε σ’ αυτό το Συνέδριο.

    Βασίλειος Μαούτσος
    Επιστημονικός Υπεύθυνος


    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή σας στο Συνέδριο του Οκτωβρίου «Ψυχανάλυση και Τεχνολογία» ή για εναλλακτική μορφή αίτησης παρακαλούμε επικοινωνήστε στο conference2024@psychoanalysis.edu.gr ή τηλεφωνικά στο 2103312104.

    Ομιλητές

    Όνομα (Αλφαβητικά)Επαγγελματική Ιδιότητα
    Patrick Karlson
    Βαρτζόπουλος ΙωάννηςΨυχαναλυτής
    Διδάσκον Μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας
    Μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης
    Βαρώνη ΑντωνίαΨυχοθεραπεύτρια
    Μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης
    Βογιατζή ΦραντζέσκαΣύμβουλος Ψυχικής Υγείας
    Μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης
    Γυπαράκη ΕυτυχίαΨυχαναλύτρια
    Διδάσκον Μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης
    Δημόπουλος ΒασίληςΨυχαναλυτής
    Διδάσκον Μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας
    Κεβόπουλος ΣταύροςΨυχοθεραπευτής
    Μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης
    Μαούτσος ΒασίλειοςΨυχαναλυτής
    Διδάσκον Μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης
    Μέλος της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της Βρετανικής Ψυχοθεραπευτικής Εταιρείας, του Βρετανικού Ψυχαναλυτικού Συμβουλίου Μέλος, και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης
    Οικονόμου ΚατερίναΨυχοθεραπεύτρια
    Μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης
    Οικονομοπούλου ΛυγερήΨυχοθεραπεύτρια
    Μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης
    Σάββας ΣαβόπουλοςΨυχίατρος – Ψυχαναλυτής,
    Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης, Διδάσκων Ψυχαναλυτής Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, μέλος Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης
    Σαλιών-Παπαγεωργίου ΑγγελικήΨυχοθεραπεύτρια
    Μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης
    Σταθοπούλου Ανδρονίκη ΡόζαΨυχοθεραπεύτρια
    Μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης
    Σταυριανού-Χαλίδα ΞανθήΨυχαναλύτρια
    Μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης
    Τσώλης Κων/νοςΨυχαναλυτής
    Διδάσκον Μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης
    Χρόνη ΔιονυσίαΨυχοθεραπεύτρια
    Μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης

    Πρόγραμμα Συνεδρίου

    Μέρα & ΏραΤίτλος (Περίληψη)Ομιλητής
    Σάββατο, 19 ΟκτωβρίουΣυντονιστής συζήτησης[Όνομα]
    10:30-10:45Προσέλευση
    10:45-11:00Χαιρετισμός – Καλωσόρισμα Βασίλειος Μαούτσος
    11:00-11:45Η δύναμη της θηλυκότητας και η αδυναμία κατανόησης τηςΣταύρος Κεβόπουλος
    11:50-12:35Ο γυναικείος φθόνος του πέουςΚων/νος Τσώλης
    12:40-13:25Η γυναικεία μεταβίβαση στην ψυχανάλυση με την έφηβη. Μία κλινική περίπτωση.Κατερίνα Οικονόμου
    13:30-15:00Διάλειμμα
    Συντονιστής δια ζώσης απογευματινής ζώνηςΚατερίνα Χατζή
    15:00-15:45Ταυτότητα “Κόρη”Μαρία Τσιλιβίγκου
    15:50-16:35Η θηλυκότητα στη γυναίκαΒασίλης Δημόπουλος
    16:40-17:25Γυναικείες επιτυχίες και αποτυχίες στη μετουσιωτική διαδικασία του Οιδιπόδειου ΣυμπλέγματοςΕυτυχία Γυπαράκη
    Σάββατο, 8 ΑπριλίουΣυντονιστής διαδικτυακής συζήτησηςΙωάννης Θεοδωρίδης
    Συντονιστής δια ζώσης πρωινής ζώνηςΔιονυσία Χρόνη
    10:15-10:30Προσέλευση
    10:30-11:15Η συμβολοποίηση της τεκνοποίησης στη ψυχανάλυσηΞανθή Σταυριανού-Χαλίδα
    11:20-12:05Οι ηρωίδες των παραμυθιών στο ντιβάνι της ψυχανάλυσηςΕλένη Δερβίση
    12:10-12:55Η έλλειψη βασικών μητρικών φροντίδων και η εξάρτηση μιας γυναίκας – μητέρας από υποκατάστατες μητρικές ουσίεςΛυγερή Οικονομοπούλου
    13:00-14:30Διάλειμμα
    Συντονιστής δια ζώσης απογευματινής ζώνηςΑναστάσιος Μπόγδανος
    14:30-15:15Η μετατροπή της μητέρας από έφηβη σε γυναίκα μέσω της παθολογίας της κόρης τηςΙωάννης Βαρτζόπουλος
    15:20-16:05Η γυναικεία ανατομία συνιστά τη βάση της σεξουαλικής της επιθυμίαςΒασίλειος Μαούτσος
    16:10-16:55Η γυναικεία μελαγχολία μέσα από τη “Φθινοπωρινή Σονάτα” του BergmannΑνδρονίκη Ρόζα Σταθοπούλου
    17:00-17:10Συμπεράσματα – Κλείσιμο ΣυνεδρίουΒασίλειος Μαούτσος

    Λίστα Περιλήψεων Ομιλιών