-
H Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Ιntelligence) και το Ασυνείδητο της Ψυχανάλυσης: Σχετίζονται άραγε μεταξύ τους? – Ένας Απίθανος Διάλογος.
Patrik Karlsson – Ι. Θεοδωρίδης. Οι δύο Εισηγητές θα συζητήσουν περί της σύγχρονης τεχνολογικής κορωνίδας – την «Τεχνική Νοημοσύνη» – η οποία μας λέγεται ότι βραδέως και σταθερά θα κατακτήσει την εξέλιξη του Πολιτισμού. Σ’ αυτή την εισαγωγική συζήτηση έχουμε ερωτήσεις και απαντήσεις επ’ αυτού του θέματος με συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων. Θα προηγηθεί μία…
-
Η παλινδρόμηση προς την οποία τείνει το κάθε «ασυνείδητο» και ο φθόνος της τελειότητας του internet
Φραντζέσκα Βογιατζή. Το θέμα της Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GAI) μας οδηγεί αναπόφευκτα στο δίδυμο ερώτημα περί του περιεχομένου των πυρήνων του εγκεφάλου αλλά και όλων των φλοιωδών και υποφλοιωδών περιοχών του οι οποίες συναποτελούν την βάση της νευρολογικής εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Κι’ έτσι, η παλινδρόμηση κατά την ανάλυση σ’ αυτή την τόσο παλιά διαδρομή…
-
Το βιβλίο «Brave New World» του Aldous Huxley ιδωμένο από την σκοπιά των νέων ψυχαναλυτικών εξελίξεων
Ανδρονίκη-Ρόζα Σταθοπούλου. Τί σχέση μπορεί να έχει το βιβλίο του Aldous Huxley «Ο Γενναίος Καινούργιος Κόσμος» που γράφτηκε το 1932 με τη νέα παγκόσμια κατάσταση πραγμάτων μετά την πανδημία covid 19 και τις νέες ψυχαναλυτικές αλλαγές και εξελίξεις; Βασικά, ο Huxley πλάθει το όραμα μιας δυστοπικής κοινωνίας όπου τα μωρά δεν θα προκύπτουν από τη…
-
Χώρος και Χρόνος μεταξύ Συνείδησης και Ασυνειδήτου στο έργο του Π. Χαρτοκόλλη
Ξανθή Σταυριανού – Χαλίδα. Το ψυχικό όργανο συνιστά, μία δυναμική οντότητα, η οποία δύναται να εξετάζει, τον ίδιο της τον εαυτό, λόγω της διττής της προέλευσης. Ένα μέρος του εγώ, δηλαδή, είναι απόλυτα συνειδητό, αν και το ίδιο το εγώ, αναγνωρίζει και μία άλλη του διάσταση, η οποία είναι ασυνείδητη και άγνωστη. Συνεπώς το εγώ,…
-
Χρόνος και Ασυνείδητο
Βασίλης Δημόπουλος. Στην πρόταση για ομιλία μου προσπαθώ να δείξω τους προβληματισμούς μου σχετικά με τη διάσταση του χρόνου έχοντας ως αφετηρία τις θέσεις του Freud και του Bion για το άχρονο του ασυνειδήτου και τις διαρκείς επερωτήσεις και προβληματισμούς που αναδύονται. Στο βασικό κείμενο αναπτύσσω τις θέσεις μου μέσα από κλινικό υλικό. Οι ασυνείδητες…
-
Το δίπολο «σώμα» vs «πνεύμα» στην ψυχανάλυση: Η ψυχοσωματική νόσος και η σχέση της με την Τεχνολογία. Δύο κλινικά παραδείγματα
Διονυσία Χρόνη. Η αναφορά στο σώμα θα μπορούσε να συνιστά κάτι το εντελώς βιολογικό και από ψυχαναλυτική άποψη άσχετο προς αυτήν. Αυτό δεν ισχύει διότι η ψυχική αντιπροσώπευση και κατ΄ επέκταση η μίμηση της βιολογίας στη πορεία της ατομικής εξέλιξης εξ αιτίας των αμιγώς ψυχολογικών αναγκών υπερβαίνει κατά πολύ καθετί γονιδιακά δομημένο και καθιστά το…
-
Εξ αποστάσεως «ψυχανάλυση» και εξ αποστάσεως «συνουσία»: Το παράδειγμα του Πλατωνικού έρωτα
Ευτυχία Γυπαράκη. Η διαχρονική ερώτηση για τον πλατωνικό έρωτα είναι αντίστοιχη με την ερώτηση για την ψυχανάλυση κατά την «εποχή του Covid». Αυτή βασίζεται σε μια σχάση που ενυπάρχει στο εγώ μεταξύ του ψυχικού ως ανώτερου και του σωματικού ως υποδεέστερου. Στη ψυχανάλυση εξ αποστάσεως απαλείφθηκε η συνουσιακή ένταση του ψυχαναλυτικού πλαισίου και αντικαταστάθηκε από…
-
Αυνανισμός vs Συνουσία – Ομοιότητες και διαφορές: Η σημασία της φαντασιακής απόστασης εκ του αντικειμένου στην ανάλυση
Βασίλειος Μαούτσος. Στη ψυχαναλυτική πρακτική συχνά συναντάμε ασθενείς οι οποίοι προτιμούν τον αυνανισμό έναντι της συνουσίας. Παρακάμπτουν δι’ αυτού του τρόπου σε κάποιο σημαντικό βαθμό την διάσταση του διαφορετικού που φοβούνται ότι θα επιβληθεί ενστικτικά στη φαντασίωσή τους προκειμένου να επιτύχουν ετεροφυλοφιλική διέγερση. Άλλοτε θεωρούν ότι είναι πλεονέκτημα η επανάληψη του γνωστού και δεδομένου ώστε…
-
Οι ενορμήσεις και το διαδίκτυο
Σάββας Σαββόπουλος. Ο πολιτισμός περιορίζει την ενορμητική ζωή (σεξουαλικότητα, επιθετικότητα) ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συνυπάρχουν. Αυτό επιτυγχάνεται με την εκπαίδευση των ενορμήσεων από διάφορους θεσμούς (θρησκεία, νόμοι, οικογένεια, σχολείο, ΜΜΕ, social media) κλπ. ώστε να συμμορφώνονται στην ηθική της κοινότητας (συλλογικό Υπερεγώ). Όμως η περιστολή της ενορμητικής ζωής προκαλεί δυσφορία. Οι ενορμήσεις –…
-
Covid 19: Έφερε την τεχνολογία στην Ψυχανάλυση;
Αγγελική Σαλιών – Παπαγεωργίου. Πριν από μια 3ετία η ίωση που αποκαλούμε Covid 19, για πρώτη φορά και επίσημα επέφερε μία τεχνολογική αναγκαιότητα στο χώρο της ψυχανάλυσης, η οποία πρωτύτερα και επί 10ετίες συζητιόταν, αλλά κανείς δεν την έπαιρνε στα σοβαρά. Αυτή η απροσδόκητη εξέλιξη επέφερε θετικές και αρνητικές προοπτικές στο χώρο της ψυχανάλυσης και…
-
Διαδικτυακή ψυχανάλυση και Κλασική ψυχανάλυση: Aντι-παλινδρόμηση και Παλινδρόμηση κατά την ανάλυση. Δύο κλινικές περιπτώσεις
Κατερίνα Οικονόμου. Το αποκαλούμενο ψυχιατρικό στίγμα είναι γνωστό ως προς τις επιπτώσεις του σε κοινωνικό, ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Για πολλές δεκαετίες ή και αιώνες, το στίγμα αυτό εμπόδιζε την προσπάθεια θεραπείας και βελτίωσης των ψυχολογικών προβλημάτων των πολιτών μιας κοινωνίας. Κάθε άτομο με ψυχολογικά προβλήματα έβριθε από διωκτικού τύπου ενοχές επειδή εξ’ αιτίας της…
-
Μία άλλη διάσταση στη ψυχανάλυση: Ο άνθρωπος και το μηχάνημα/computer και η προσπάθεια μέσω της ψυχανάλυσης να «ζωντανέψει» το μηχάνημα/computer.
Λυγερή Οικονομοπούλου. Παλαιότερα η Παυλίνα είχε παρουσιαστεί σε ένα συμπόσιο του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης υπό το πρίσμα μιας νέας γυναίκας σε ανάλυση, η οποία έπασχε από την ασθένεια της Μεσογειακής Αναιμίας. Η νόσος της αυτή εκδηλώθηκε από τη χαραυγή της ζωής της, με αποτέλεσμα η ανάλυσή της να περιβληθεί, όπως είχε τονιστεί τότε, από έναν…
-
Η εισβολή του διαδικτύου στον αναλυτικό χώρο και η αναδιαμόρφωσή του εξ αυτού του λόγου: Η συνεισφορά του διαδικτύου στις μεθοριακές διαταραχές.
Αντωνία Βαρώνη. Η εισβολή του διαδικτύου στο αναλυτικό πλαίσιο και η αναδιαμόρφωση της ψυχαναλυτικής θεραπείας μέσα απ’ αυτό συζητείται ευρέως. Η συνεισφορά αυτών των αλλαγών στις μεθοριακές διαταραχές αλλά και τα μειονεκτήματα τους στην αντιμετώπιση άλλων παθήσεων συζητούνται. Πράγματι, είναι γεγονός ότι ο όρος «πλαίσιο» στην ψυχανάλυση έχει υποταχθεί σε πολλές αλλαγές με την είσοδο…
-
Η Προβληματική του αναλυτή περί της Ψυχανάλυσης μέσω του διαδικτύου έναντι της διαπροσωπικής ανάλυσης
Κωνσταντίνος Τσώλης. Η Μαρία, νέα κοπέλα, παντρεύτηκε τον σύζυγό της από μια παρορμητική επιθυμία. Αυτός ήταν ένας άνδρας πολύ αμφιθυμικός που τη χτυπούσε, αλλά συγχρόνως τη φρόντιζε πολύ. Χωρίς να το αντιληφθεί παντρεύτηκε ένα αντίγραφο της μητέρας της. Η Μαρία πρόβαλε πολύ γρήγορα τη σχέση με τη μητέρα της και με απειλούσε ότι θα έρχονταν…