Εκδήλωση στον ΙΑΝΟ

ICP Conference Logo

ICP Conference Logo

Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ
σας προσκαλεί στην Ψυχαναλυτική Συνάντηση
με εισαγωγικές παρουσιάσεις επί του Συνεδρίου

«Κόρη, Έφηβη, Γυναίκα, Μητέρα: Διαφορετικές Εκφάνσεις της Θηλυκότητας»

Ianos Logo

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022
12:00 – 14:00

Στην Ψυχαναλυτική Συνάντηση, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, στον ΙΑΝΟ, Σταδίου 24 Αθήνα, θα παρουσιαστούν οι εξής εισηγήσεις:

  • Εισαγωγική αναφορά του Εκπαιδευτή/Αναλυτή του Ι.Κ.Ψ. κ. Κωνσταντίνου Τσώλη με θέμα «Ο ευνουχισμός και η εξέλιξή του»
  • Εισήγηση από τον Εκπαιδευτή/Αναλυτή του Ι.Κ.Ψ. κ. Βασίλειο Μαούτσο με θέμα “Η θηλυκότητα στον 21ο αιώνα
  • Εισήγηση από τον Εκπαιδευτή/Αναλυτή του Ι.Κ.Ψ. κ. Ανδρέα Δετζώρτζη με θέμα “Ο γυναικείος  ψυχισμός και οι μύθοι γύρω απ’ αυτόν

Φυσικά, θα υπάρξει άνεση χρόνου για συζήτηση επί των παρουσιάσεων και τυχόν ερωτήσεων αναφορικά με τη επικείμενη Διημερίδα του Ι.Κ.Ψ. στις 7 & 8 Απριλίου 2023. Η παρούσα εκδήλωση στον ΙΑΝΟ αποτελεί εισαγωγική εκδήλωση στο πλαίσιο της Διημερίδας.

Η Διημερίδα θα διαπραγματευτεί το θέμα της θηλυκότητας σ’ ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων της και σε όλο το ηλικιακό της φάσμα. Με αφετηρία την έννοια της «Κόρης» θα συνεχίσουμε στην αναζήτηση ταυτότητας από την «Έφηβη», καθώς και στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων της ως «Γυναίκα» και ως «Μητέρα» που βιώνει πληρότητα.

Μέσω των ομιλιών θα κάνουμε μία προσπάθεια να παρουσιάσουμε αφενός τη διαχρονικότητα των ζητημάτων που αφορούν την θηλυκότητα (π.χ. το δύσκολο πέρασμα του κοριτσιού διαμέσου της οιδιπόδειας φάσης του ψυχισμού του), αφετέρου τις επίκαιρες εξελίξεις που αφορούν σύγχρονους προβληματισμούς (π.χ. το νόημα της σεξουαλικής απελευθέρωσης της σύγχρονης γυναίκας). Οι ομιλίες θα περιλαμβάνουν εργασίες περί ψυχοπαθολογίας και κατ’ επέκταση ψυχαναλυτικές αναφορές σε ψυχικές παθήσεις.

Στην σημερινή εποχή διαπιστώνουμε ότι παλαιότερες νοσολογικές οντότητες όπως «Υστερία» και «Νευρασθένεια» δεν είναι υπό εξαφάνιση. Απεναντίας, παρουσιάζουν σύνδεση και στενή συνύπαρξη με «Καταθλιπτικές» διαταραχές και ποικίλες «Ναρκισσιστικού» φάσματος διαταραχές. Αυτό έχει φέρει αντίστοιχες αλλαγές στη ψυχαναλυτική προσέγγιση ψυχικών διαταραχών, οι οποίες εμπλουτίζουν την τελευταία σε μεγάλο βαθμό. Ταυτόχρονα, έχουμε διαφοροποιήσει τον κυρίαρχο όρος περί θηλυκού «Ευνουχισμού», με το ρόλο της «Φαντασίωσης» και των «Συμβόλων» να αποτελούν σημαντικό εργαλείο της ψυχαναλυτικής πρακτικής.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση στον ΙΑΝΟ είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου ή/και στη γραμματεία του Ινστιτούτου, τηλ: 210-3312104, κινητό: 6944334633